Tapet

⟪ Guide ⟫ Sådan sætter du tapet op

I dette blogopslag har vi fokus på opsætning af tapet. Før vi starter, er det vigtigt, at fastlægge hvilken type tapet, der skal opsættes. Fremgangsmåden afhænger nemlig heraf. Vi skelner hovedsageligt mellem 2 typer, når det kommer til opsætning af tapet: Papirstapet og Non-woven tapet, men vær opmærksom på, at der faktisk findes en tredje type, som vi kalder 'Vinyl på papir.

Tapetsymbol for non-woven tapet

Non-woven tapet

Gå til opsætningsmetode

Tapetsymbol for tapeter af typen Vinyl på papir

Vinyl på papir tapet

Gå til opsætningsmetode

Du kan finde tapetets type i vores produktet specifikationer. Har du allerede modtaget tapetet, vil du kunne se et af ovenstående symboler på rullen, som fortæller dig typen og hvilken opsætningsmetode, du skal følge.Forberedelse til opsætning af tapet

Forberedelses arbejdet er det samme for alle opsætningsmetoder. Før du begynder at tapetsere, skal du sikre dig, at vægoverfladen er glat, ensfarvet og ikke absorberende.

 • Kontroller, at alle tapetrullerne har samme batchnummer på etiketten.
 • Kontrollér altid tapetet for eventuelle fejl, før du sætter det op, da du ikke kan reklamere over fejl efter tapetseringen er færdig.
 • Husk også at tage højde for mønstergentagelsen i tapetet.
 • Hav det rigtige værktøj klar til opgaven: Køb lim og værktøj her.
 • Brug altid tapetlim eller tapetklister, der er egnet til den specifikke tapettype.

Vores anbefaling af lim
Vores anbefaling til non-woven tapet: Universal tapetklister, stærk vævlim eller professionel vævlim.
Vores anbefaling til papirstapet: Universal tapetklister eller stærk vævlim.
Vores anbefaling til vinyl på papir: Professionel vævlim.Guide til opsætning af non-woven tapet

Non-woven tapet er en moderne tapet type med en filt-bagside. Når du tapetserer med non-woven tapet, skal du påføre vævlim direkte på væggen i stedet for på tapetet. En fantastisk egenskab ved denne slags tapet er, at den er 100% spaltbar og kan derfor ofte fjernes igen uden brug af værktøj.

Non-woven tapetopsætning step-by-step

 1. Hæld limen ned i en malerbakke eller spand. Brug en rulle til at påføre lim på væggen. Det er vigtigt at påføre lim til én bane ad gangen, cirka 10 cm bredere end selve banen. Ved lofter, gulve og hjørner kan du med fordel bruge en pensel.
 2. Step 1: Påfør lim på væggen
 3. Herefter trækker man den første bane tapet op fra rullen/gulvet, og skubber den op til loftet, hvor den fastgøres på den klistrede væg. Det er vigtigt at sikre, at den første bane tapet hænger helt lige. Har du ikke en krydslaser (laservaterpas), kan du bruge en lodsnor eller skabe din egen lodsnor ved eventuelt at hænge en saks i en snor fra loftet til hjælp.
 4. Step 2: Sæt første tapetbane på væggen
 5. Når tapetbanen er hængt op, udglattes det fra top til bund og fra midten og ud til siderne ved hjælp af en tapetbørste eller et blødt vævværktøj for at fjerne eventuelle luftbobler.
 6. Step 3: Udglat tapetet
 7. Overskydende tapet skæres af forneden ved brug af en skarp kniv og gerne en tapetlineal for at sikre en skarp kant.
 8. Step 4: Fjern overskydende tapet med loft og gulv
 9. Fortsæt med samme fremgangsmåde til din overflade er smukt dækket af dit nye tapet. Husk at opsætte én bane ad gangen og skub dem forsigtigt mod hinanden uden at trække i tapetet. Det er vigtigt at sørge for, at samlingerne mellem banerne er så lidt synlige som muligt og at mønstret matcher på tværs af de to sektioner. Husk at tjekke for eventuel lim på tapetet ved samlingerne - dette skal fjernes.
 10. Step 5: Sæt anden tapetbane op
Guide til opsætning af papirstapet

Papirstapetet er den mere traditionelle 'gammeldags' form for tapet, hvor tapetlimen skal påføres på bagsiden af tapetet og efterfølgende trække i nogle minutter før det sættes op på væggen. For at gøre dette korrekt, kræver det god plads og helst et tapetbord, hvor tapetet kan ligge mens det trækker.

Papir tapetopsætning step-by-step

 1. Hæld limen i en malerbakke eller spand. Limen skal påføres på bagsiden af tapetet med en rulle eller pensel. For at kunne håndtere limens trække tid, bør du kun påføre lim på én bane af gangen.
 2. Step 1: Påfør lim på tapetet
 3. Når limen er påført tapetets bagside, anbefales det at folde det sammen cirka ¾ fra toppen og ¼ fra bunden. På denne måde forbliver den limede side fugtig. Lad tapetet trække i 5-10 minutter, før du begynder at sætte det op.
 4. Step 2: Fold tapetet sammen
 5. Når tapetet er blevet tilstrækkeligt gennemtrængt af tapetlimet skal det op på væggen. Først foldes de øverste ¾ af tapetet ud og sættes fast på væggen op mod loftets kant. Herefter foldes resten af det ombukkede tapet ud og børstes fast på væggen ved hjælp af en tapetbørste. Det er vigtigt at sikre, at den første bane tapet hænger helt lige. Har du ikke en krydslaser (laservaterpas), kan du bruge en lodsnor eller skabe din egen lodsnor ved eventuelt at hænge en saks i en snor fra loftet til hjælp.
 6. Step 3: Opsæt tapetbanen på væggen
 7. Når tapetbanen er hængt op, udglattes det fra top til bund og fra midten og ud til siderne ved hjælp af en tapetbørste eller et blødt vævværktøj for at fjerne eventuelle luftbobler.
 8. Step 4: Udglat tapetet
 9. Overskydende tapet skæres af forneden ved brug af en skarp kniv og gerne en tapetlineal for at sikre en skarp kant.
 10. Step 5: Fjern overskydende tapet
 11. Fortsæt med samme fremgangsmåde til din overflade er smukt dækket af dit nye tapet. Husk at opsætte én bane ad gangen og skub dem forsigtigt mod hinanden uden at trække i tapetet. Det er vigtigt at sørge for, at samlingerne mellem banerne er så lidt synlige som muligt og at mønstret matcher på tværs af de to sektioner.
 12. Step 6: Opsæt næste bane


Opsætning af Vinyl på papir

Et tapet af typen Vinyl på papir kan sættes op på 2 måder. Du kan enten følge den klassiske opsætningsmetode for papirstapet eller du kan vælge at fugte bagsiden af tapetet med vand og derefter følge fremgangsmåden for non-woven tapetopsætning. Hvis du går med mulighed nummer 2, nemlig at fugte tapetet og påføre limen på væggen, kan du med fordel se denne video:
Dette skal du være opmærksom på ved opsætning af tapet

Hvis der kommer tapetlim på forsiden af tapetet før, under og/eller efter opsætningen, skal det straks tørres af med rent vand. Dette er vigtigt, da det kan forårsage skader på tapetets udseende eller materiale.