Stuk

⟪ Guide ⟫ Stuklim og værktøj

⟪ Guide ⟫ Stuklim og værktøj

"Kan vi selv montere stukken uden at ansætte en professionel?"

Dette spørgsmål får vi ganske hyppigt, og svaret er ofte og ganske enkelt: Ja. Med stuk fra Orac Decor kan enhver dygtig gør-det-selv-entusiast forvandle sit hjem ved at skabe moderne eller herskabelige rammer i form af høje vægpaneler, stuklister, væglisterfodpaneler og rosetter. For at hjælpe dig med at komme godt i gang med monteringen af stuk, vil vi her guide dig i brugen af lim og værktøj. Når du har styr på de grundlæggende (simple) redskaber, kan du med fordel klikke over på vores blogindlæg med videoguides til montering af stuk.

Lim til montering af stuk

I vores sortiment har vi 4 typer af 'lim', som du skal kende til:

FDP500 er en stærk vandbaseret monteringslim til stuk. Denne lim anvendes til små- og mellemstore stukprofiler (under 12-13 cm). FDP500 kan anvendes på indendørs i tørre rum på porøse overflader. Størrelse: 310 ml som rækker til ca. 7 - 8 m.

FDP700 er en ultra stærk MS-polymerbaseret monteringslim til stuk. Denne lim anvendes til store stukprofiler (over 12-13 cm). FDP700 kan anvendes både indendørs og udendørs i alle slags rum - også fugtige miljøer. Denne stuklim kan også anvendes på ikke-porøse overflader såsom fliser, glas og dets lige. Størrelse: 290 ml som rækker til ca. 7 - 8 m.

FX400 er en PU-baseret lim til stuksamlinger. Denne lim sørger for, at skabe usynlige samlinger mellem stukprofiler. FX400 kan kun anvendes til samlinger af stuk i materialerne Purotouch og Duropolymer. Skal du opsætte stuk i materialet Durofoam skal du i stedet anvende FDP500 eller FDP700 til dine samlinger. Størrelse: 270 ml som rækker til ca. 80 m.

FL300 er en hurtigtørrende akryl filler. Dette produkt anvendes til at skabe den rette finesse ved at udfylde eventuelle sprækker, huller eller andre ujævnheder i både stuk og på væg. Størrelse: 310 ml som rækker til ca. 30 m.

Hvis du ikke føler dig sikker i din sag omkring valget af den rette lim, så har Orac Decor udviklet et værktøj, som giver dig alle svarene. Her skal du blot indtaste nogle få oplysninger om dit projekt, såsom typen af rum, antal meter, antal hjørner og din ønskede stukprofil - og så giver den dig en helt konkret anbefaling til indkøb af lim. Du kan finde deres beregner til stuklim hér.

Sådan anvender du stuk monteringslim

De produkter, der vises ovenfor, leveres i praktiske patroner, der er kompatible med standard fugepistoler. Når limen er påført stukelementet, trykkes det fast mod væggen eller loftet. Overskydende lim fjernes straks - vær opmærksom på typen af lim. FDP500 kan fjernes med en fugtig svamp eller klud. FDP700 kan fjernes ved hjælp af en sæbeopløsning, mens FX400 fjernes ved brug af acetone eller en anden syntetisk fortynder.

Video som viser anvendelse af stuk monteringslim

Montering med stuklim

Det optimale værktøj til montering af stuk

Dette er, hvad du skal bruge

  1. En sav
  2. En skærekasse
  3. En lille spartel
  4. En fugtig svamp eller klud
  5. En fugepistol

Den overstående liste er blot vejledende og afhænger naturligvis af dit specifikke projekt; ikke alle redskaber er nødvendige.

En almindelig sav er tilstrækkelig til at tilpasse alle stukprofiler fra Orac Decor. Dog er det vigtigt at bemærke, at profiler lavet af materialet Durofoam kan være mere følsomme i kanterne. Her er en fintandet sav en god idé. Ønsker du skarpe hjørner og kanter, kan en skærekasse være uundværlig. Skærekassen sikrer, at du skærer hjørnerne i præcise vinkler. For boliger med uregelmæssige vinkler, især ældre boliger, kan den store skærekasse være en vigtig hjælp. Denne skærekasse leveres med et komplet værktøjssæt til professionel montering.

Når profilerne er skåret til, er det tid til selve monteringen. En fugepistol er nødvendig til påføring af stuklimen. Det anbefales også at have en lille (hobby) spartel ved hånden til at fjerne overskydende lim samt til at spartle samlingerne. Derudover er en fugtig svamp eller klud praktisk til at fjerne eventuelle limrester væk, før de tørrer.